انواع یادگیری ترکیبی و مزایای آن
در گذشته و تا پیش از ظهور تکنولوژی، روشهای آموزش به همان شیوهی سنتی حضور در کلاس محدود میشد. امروزه اما به مدد اینترنت و امکان ارتباط از راه دور، روشهای نوینی پدید آمدهاند که یکی از آنها یادگیری ترکیبی است. روشی که از مزایای چندین روش آموزش برخوردار بوده و به اعتقاد بسیاری معمولترین شیوهی آموزش در آینده خواهد بود. اما یادگیری ترکیبی چیست؟ چه انواع و مزایایی دارد؟ اینها سوالاتی هستند که در این مقاله به آنها پاسخ خواهیم داد. اگر شما نیز به دنبال روشی نوین برای موسسه یا فعالیتهای آموزشی خود هستید با ما همراه شده و با یکی از پربازدهترین روشها آشنا شوید.
یادگیری ترکیبی چیست؟
یادگیری ترکیبی یا تلفیقی معادل فارسی عبارت Blended Learning یا Hybrid Learning در زبان انگلیسی است. در این روش، شیوهی آموزش سنتی حضوری با روشهای نوین آموزش الکترونیک ترکیب شده و بهاینترتیب تجربهی فراگیر از کلاس عمق بیشتری مییابد. این شیوه به فراگیر این فرصت را میدهد که علاوه بر بهرهمندی از مزایای آموزش سنتی و حضوری مانند تعامل واقعیتر با معلم و دیگران از پویایی آموزش الکترونیک و فرصتهایی که این روش حتی بیرون از کلاس به او ارائه میکند، بهرهمند شود.
یادگیری تلفیقی بهویژه برای سازمانهای آموزشی و شرکتهایی مناسب است که فراگیران آنها در سنین مختلفی هستند. برخی از آنها متعلق به نسل هزاره و برخی دیگر افرادی هستند که تنها شیوههای سنتی آموزش را میشناسند.
نمونهی خوب چنین موسساتی، شرکتهای تجاری هستند. این شرکتها و ادارات نیاز دارند که کارمندان خود را آموزش دهند. کارمندانی که گاهی دههها با یکدیگر اختلاف سنی دارند.
یادگیری ترکیبی انواع روشهای آموزش آنلاین، آموزش خودآموز و آموزش معلممحور را با یکدیگر ترکیب کرده و در این مسیر از ابزارهایی مانند اینترنت، بازیهای آنلاین و ویدئویی، شبکههای اجتماعی و انواع سیستمهای مدیریت یادگیری یا LMS استفاده میکند.
مزایا و دلایل اهمیت آموزش ترکیبی چیست؟
در بیش از یک دههی گذشته، مدرسان و موسسات آموزشی فراوانی یادگیری ترکیبی را بهعنوان یک روش آموزش موثر در داخل و خارج از کلاس پذیرفتهاند. دلیل اصلی این موضوع، موفقیت و بازدهی بالای این روش مزایایی است که در این بخش بررسی میکنیم.
مناسب برای همه افراد
یادگیری ترکیبی برای همهی افراد، چه آنها که آموزش سنتی عادت دارند و چه آنها که با آموزش آنلاین راحتتر هستند مناسب است. این روش به هر دوی این روشها ارزش افزودهای اضافه میکند که از روش دیگر آمده است. بهعنوانمثال، درحالیکه در آموزش صرفا سنتی، امکان سفارشیسازی محتوای آموزشی برای هر فراگیر وجود ندارد، آموزش ترکیبی، بدون حذف مزایای آموزش حضوری، این امکان را فراهم میآورد. همچنین این روش، مشکلات آموزش آنلاین مانند کاهش ارتباطات و درگیری حسی را رفع میکند. یادگیری ترکیبی ، فرصتی فراهم میکند که افراد سنتی با تکنولوژی و مزایای آن آشنا شده و مهارت کار با ابزارهای آن را در خود تقویت کنند. ازسویدیگر، افراد کمسنوسالتر نیز فرصت حضور در یک محیط واقعی با حواس فیزیکی واقعی را خواهند داشت.
آموزش به روز
آموزش ترکیبی ، تکنولوژیهای آنلاین و آفلاین را در هم میآمیزد و به مدرس و برگزارکنندهی دورهی آموزشی این امکان را میدهد که آخرین ترندها و روشهای یادگیری را در تدریس خود بگنجاند. برنامههای LMS (ال ام اس چیست؟) این امکان را نیز به او میدهند که روند کلاس خود را با دقت بیشتری ارزیابی کرده و پیشرفت فراگیران را بهخوبی و با جزئیات بسنجد.
کاهش هزینه ها
آموزش ترکیبی بهویژه برای سازمانها مزایای اقتصادی در پی دارد. این سازمانها معمولا هزینههای زیادی برای سفر و اقامت اساتید و مدرسان خود صرف میکنند. با استفاده از یادگیری ترکیبی ، این هزینهها حذف خواهند شد. هزینهی زیرساختهای نرم افزاری، اینترنت و تجهیزات الکترونیک نیز معمولا کمتر از هزینههای مربوط به سفر و اقامت اساتید است. همچنین، استاد مربوطه نیز مجبور نخواهد شد که از محیط کار اصلی و دیگر فعالیتهای اقتصادیاش برای مدتی دور بماند. این مزیت بهویژه برای سازمانهایی که شعب متعدد در نقاط جغرافیایی مختلف دارند، اهمیت بیشتری دارد.
جذابیت بیشتر یادگیری
یادگیری ترکیبی ، یک تجربهی چندبعدی و تعاملی جذاب است. فراگیر، آنچه را بهصورت آفلاین میآموزد میتواند بهصورت آنلاین تمرین کند. فضای اینترنت و آموزش مجازی، فرصت توسعهی دانش او را نیز فراهم کرده و بر عمق یادگیری او میافزاید. برای این منظور او میتواند از انواع محتواهای جذاب و موردعلاقهی خود در اینترنت استفاده کرده و با دیگر همکلاسیهایش بهصورت آنی و انلاین در ارتباط باشد.
انواع یادگیری ترکیبی و توضیح مدل معکوس
یادگیری ترکیبی خود شامل انواع مختلفی است که بسته به امکانات، محتوای آموزشی، محدودیتهای مکانی و زمانی و غیره باید از بین آنها یکی را انتخاب کنید. در برخی از آنها تاکید بیشتر بر روی آموزش آنلاین بوده و در برخی دیگر آموزش سنتی و آفلاین، وزن بیشتری دارند.
آموزش معکوس
منظور از مدل معکوس در یادگیری ترکیبی چیست؟ در مدل معکوس یا Flipped، در حقیقت تعریف یادگیری تلفیقی برعکس شده و بهجایاینکه فراگیران ابتدا در یک محیط آموزشی آفلاین یا حضوری مطالب را فراگرفته و تمرین و توسعهی یادگیری را بهصورت آنلاین انجام دهند، تمرکز بر آموزش آنلاین خواهد بود. در این روش آنها ابتدا مطلب را بهصورت آنلاین و در زمان مناسب خودشان فراگرفته و در کلاس گروهی به بحث، توسعهی یادگیری و تمرین آنچه آموختهاند میپردازند.
تهیه کننده: مهدی کریمی - کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات
مهر ماه 1402